Κατηγορίες
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει  καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΑΣ17889/11-04-2017 Κ.Υ.Α. (Β’ 1384) των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Κατηγορίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πλανήτης κινδυνεύει!

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια έκτακτη κλιματική και περιβαλλοντική ανάγκη άνευ προηγουμένου. Αυτό το γεγονός έχει αναγνωριστεί τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο πρόσφατα κήρυξε την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής και κλιματικής ανάγκης. Η επικαιρότητα την επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο: Στη Γροιλανδία μόλις σε μια μέρα τον Ιούλιο έλιωσαν 11 δισεκ. τόνοι πάγου, νούμερο που ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, στη Σιβηρία οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου εκλύοντας πάνω 300 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σήμερα παρακολουθούμε το δράμα της Αυστραλίας. Το ένα έβδομο της χώρας έχει παραδοθεί στις φλόγες με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πυρκαγιές..

Κατηγορίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ο κύκλος του νερού

κύκλος του νερού (γνωστός και ως υδρολογικός κύκλος) είναι η συνεχής ανακύκλωση του νερού της Γης μέσα στην υδρόσφαιρα, στην ατμόσφαιρα και στη λιθόσφαιρα (έδαφος-υπέδαφος). Το συνεχές της κυκλικής διαδικασίας του κύκλου του νερού επιτυγχάνεται εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο κύκλος του νερού.

Το νερό του πλανήτη αλλάζει συνεχώς φυσική κατάσταση, από τη στερεά μορφή των πάγων στην υγρή μορφή των ποταμώνλιμνών και των θαλασσών και την αέρια κατάσταση των υδρατμών.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της θέρμανσης και των ανέμων στην επιφάνεια της γης, τα νερά της εξατμίζονται και μαζεύονται ως υδρατμοί δημιουργώντας τα σύννεφα. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονταιυγροποιούνται και στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή ή άλλες μορφές υετού, εμπλουτίζοντας έτσι τις αποθήκες νερού της γης, είτε είναι αυτές επιφανειακές, όπως οι θάλασσες και οι λίμνες, είτε είναι υπόγειες.

Ο κύκλος του νερού αποτελεί αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της Υδρολογίας για ό,τι συμβαίνει ή παρατηρείται στο έδαφος και της Μετεωρολογίας για ό,τι συμβαίνει εξ αυτού στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα στη Μετεωρολογία ο υδρολογικός κύκλος αποτελεί το σπουδαιότερο καιρικό φαινόμενο ως σύνολο επιμέρους φαινομένων. Αυτός ρυθμίζει την υγρασία του εδάφους, τη λαμπρότητα της ημέρας, και τέλος τη συχνότητα και ένταση των υδρομετεώρων, εκτός του γιγάντιου εκείνου έργου της μεταφοράς ενέργειας από τα μικρά στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια εξατμίζεται κάθε λεπτό μια ποσότητα 1.000.000.000 (ένα δισεκατομμύριο) κυβικών μέτρων νερού που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Η διαπνοή των φυτών είναι μια ακόμη λειτουργία που αποδίδει υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Η εξάτμιση και διαπνοή από την ξηρά συχνά δεν διακρίνεται και έτσι μιλούμε για εξατμοδιαπνοή . Μια μικρή ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την εξάχνωση, μέσω της οποίας μόρια από πάγους και χιόνια μετατρέπονται απευθείας σε υδρατμούς χωρίς να περάσουν από την υγρή μορφή.

Ωστόσο, το νερό των κατακρημνισμάτων δεν ρέει αποκλειστικά μέσα στους ποταμούς. Κάποιες ποσότητες διαπερνούν το έδαφος με τη λειτουργία της διήθησης και σχηματίζουν το υπόγειο νερό. Μέρος του νερού αυτού μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του προς τα επιφανειακά υδάτινα σώματα (και τους ωκεανούς) ως εκφόρτιση υπόγειου νερού. Όταν βρίσκει διόδους προς της επιφάνεια της γης εμφανίζεται με τη μορφή πηγών. Ένα άλλο μέρος του υπόγειου νερού πηγαίνει βαθύτερα και εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς, οι οποίοι μπορούν να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμα και το νερό αυτό όμως συνεχίζει να κινείται και με τη πάροδο του χρόνου μέρος του ξαναμπαίνει στους ωκεανούς όπου ο κύκλος του νερού “τελειώνει” και “ξεκινάει” εκ νέου.

Κατηγορίες
ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ

etwinning 2018-2019

Κυκλαδική κεφαλή σε θερμά χρώματα
Κατηγορίες
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Σχολεία του δάσους

Σχολεία του Δάσους. Απεριόριστο παιχνίδι και μάθηση μέσα στη φύση, σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.  

Στα Σχολεία του Δάσους τα παιδιά σκαρφαλώνουν στην κορυφή των δέντρων. Κατρακυλούν σε πλαγιές και χειρίζονται μαχαίρια στην ύπαιθρο. https://www.omorfizoi.gr/eikones-poy-kovoyn-tin-anasa-sta-danezika-scholeia-toy-dasoys

  • Δάσος
  • Δέντρα
  • Σχολείο

Πηγή: Εικόνες που κόβουν την ανάσα στα δανέζικα Σχολεία του Δάσους

Σχολεία στην ύπαιθρο ή στην πόλη;

Κατηγορίες
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!